Voorwoord

Moniek van Jaarsveld Voorzitter SeniorWeb

Wie had gedacht dat we nu nog zouden praten over het ‘tweede coronajaar’ 2021? Ook in het afgelopen jaar beperkte de pandemie en de bijbehorende maatregelen SeniorWeb bij het bereiken van zoveel mogelijk mensen behoorlijk. Het bleek vooral lastig om mensen te bereiken die zelf nog geen digitaal contact kunnen leggen.

Gelukkig kunnen we toch terugkijken op een succesvol en impactvol jaar. Met als hoogtepunt: het jubileum! Ik ben zeer trots op hoe SeniorWeb zich in de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld. We hebben al die jaren hard gewerkt om zoveel mogelijk mensen te helpen digitaal vaardig(er) te worden én te blijven.

Ik vind het sterk dat SeniorWeb de digitale ontwikkelingen nauwgezet volgt en die omzet naar nuttige praktische hulp en toegankelijke informatie voor senioren. Dat doen we serieus, professioneel én onafhankelijk, omdat we geen subsidie ontvangen. We zijn inmiddels ook een bekende organisatie: de pers weet ons steeds beter te vinden als het gaat om digitale zaken. Er is nog veel werk te doen, maar we kunnen al erg tevreden zijn met wat er bereikt is.

Voor mij persoonlijk was 2021 ook een memorabel jaar. Mijn moeders gezondheid wordt helaas steeds brozer. Met mijn broers en zussen overleg ik wekelijks via Teams over hoe het met haar gaat. Ondanks de zorgen is het heel mooi dat we mijn moeder gezamenlijk, dankzij digitale mogelijkheden, zoveel mogelijk kunnen bijstaan.

Omdat het contact met de buitenwereld nog steeds beperkt is, zoeken we de mensen die dichtbij ons staan meer op. En via allerlei digitale opties is dat contact nog steeds mogelijk. Dat is ook de kern van het werk van SeniorWeb: zoveel mogelijk mensen digitaal vaardig maken, zodat ook zij contact kunnen blijven zoeken met de wereld om hen heen. In dit jaarverslag leest u hoe SeniorWeb dat in 2021 mogelijk maakte.

‘Meer senioren maken actief gebruik van onze diensten. En de senioren die SeniorWeb nu al bereikt, bedienen we nu meer op maat en met een hogere kwaliteit van onze content en diensten.’Moniek van Jaarsveld, voorzitter SeniorWeb

1

Terugblik op 2021

25 jaar SeniorWeb!

In september 2021 trapten we het SeniorWeb jubileumjaar af. Sinds september 1996 maken wij de digitale wereld begrijpelijk voor senioren, zodat iedereen het gemak en het plezier van computer en internet kan ervaren. Dat doen we met een unieke combinatie van educatie, inspiratie én computerhulp. We zijn er trots op dat wij dit al 25 jaar kunnen doen!

Maar er speelde meer in 2021. Zo bleef corona onze werkzaamheden beïnvloeden, wisten de media ons goed te vinden én startten we diverse nieuwe initiatieven en samenwerkingen.

Uitdagingen

Dit jaar werd wederom gekenmerkt door beperkende maatregelen, waardoor leslocaties vaak gesloten waren, er nauwelijks PCHulp aan Huis en geen Leren aan Huis mogelijk was. Het lukte daarom helaas niet onze doelstelling om in de periode 2019 tot en met 2021 minstens 90.000 deelnemers in de leslocaties te ontvangen, te behalen. De medewerkers op kantoor hebben het grootste deel van 2021 vooral thuisgewerkt, wat prima ging dankzij onze uitstekende ICT-voorzieningen en de inzet van alle medewerkers. Ook contact met en evenementen voor vrijwilligers vonden online plaats.


Dienstverlening aangepast en verbeterd

We hebben vaak telefonisch contact gehad met onze leslocaties. Uit de gesprekken met onze leslocatievrijwilligers bleek dat zij behoefte hadden aan ondersteuning bij videobellen en het organiseren van online activiteiten. Daar hebben wij onze dienstverlening op aangepast.

Er zijn diverse webinars georganiseerd voor onze vrijwilligers én voor onze leden en niet-leden - een mooi hoogtepunt was de online presentatie over online veiligheid en privacy in maart, met een record van maar liefst 14.000 aanmeldingen.

Het is onze ambitie om onze informatie op de website en in de nieuwsbrieven steeds meer te personaliseren. Ook in 2021 hebben we hier stappen voor gezet. Op basis van het type apparaat wordt nu steeds meer informatie gericht aangeboden aan de lezers.


Nieuwe initiatieven

In maart startten we een pilot met een nieuw kanaal: we lanceerden de SeniorWeb Podcast. In vier afleveringen lieten experts hun licht schijnen op online veiligheid en privacy. 2.000 mensen hebben de podcast beluisterd. Dit was minder dan vooraf verwacht, dus in 2022 bekijken we hoe we verder gaan met dit medium.

Uit ons jaarlijkse ledenonderzoek bleek dat leden behoefte hebben aan hulp bij de aankoop van een nieuw apparaat. In de zomer hebben we daarom de pilot Aankoophulp gestart. Vijf vrijwilligers hebben meer dan 80 leden telefonisch geadviseerd bij de aankoop van een digitaal apparaat. Resultaat van de pilot: tevreden leden én tevreden vrijwilligers. Daarom zal de Aankoophulp deel gaan uitmaken van onze reguliere dienstverlening.

In 2021 is achter de schermen hard gewerkt aan het geschikt maken van de online cursussen voor de bibliotheken. Met deze uitbreiding van de landelijke samenwerking met de bibliotheken maken we de SeniorWeb Online Cursussen gratis toegankelijk voor alle bezoekers (leden en niet-leden) van de bibliotheken.


Samenwerkingen

De samenwerking met een aantal partners is het afgelopen jaar geïntensiveerd. In april 2021 heeft directeur Daniël de Levita een samenwerkingsconvenant getekend met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Politie en diverse ouderenorganisaties. Daarbij hebben we met elkaar afgesproken ons in de periode 2021-2023 extra in te zetten voor het thema senioren en veiligheid. SeniorWeb richt zich daarbij op online veiligheid. Zo hebben we onder andere meegewerkt aan webinars hierover, om nog meer mensen ervan bewust te maken.


Hoe sloten we 2021 af? Met...

  • …bijna 152.000 leden
  • …450 SeniorWeb Leslocaties, waardoor onze dekking landelijk uitgebreid is
  • …15 miljoen websitebezoeken over het gehele jaar
  • …70.000 beantwoorde hulpvragen
  • …een 8,4 voor klanttevredenheid
2

Jubileum

Een 25-jarig jubileum moet gevierd worden en daarom trapten we ons feestelijke jubileumjaar af op 1 september 2021, met de lancering van een speciale jubileumwebsite. De site bevat jubileuminterviews met samenwerkingspartners, leden en vrijwilligers, de rubriek 'terug in de tijd’, leuke digitale feitjes, en een overzicht van mijlpalen van de afgelopen 25 jaar.

Ook introduceerden we ons nieuwe logo. Modern, fris en eigentijds, maar nog steeds herkenbaar aan de kleuren groen en oranje en aan de stern die over de wereldbol vliegt. Op de jubileumwebsite laten we zien hoe het SeniorWeb-logo door de jaren heen is veranderd.

Alle 450 leslocaties ontvingen een speciale SeniorWeb Jubileumbox vol handige pr-middelen om de start van het cursusseizoen en ons 25-jarig jubileum feestelijk onder de aandacht te brengen bij de vrijwilligers en bezoekers van onze leslocaties.

Ook in de pers bleef ons jubileum niet onopgemerkt. Zo bracht NRC/Handelsblad een exclusief artikel over SeniorWeb. De journalist van de krant sprak met directeur Daniël de Levita en ging langs bij onze leslocatie in Hillegom. Tom Herlaar van het programma 'Open Huis’ interviewde Daniël de Levita en op Radio 5 was Saskia Hamminga-Roest, manager marketing en communicatie, te horen op Radio M in Utrecht. Radio Hoeksche Waard sprak met vrijwilliger Irma Brouwers over het jubileum.

Daarnaast besteedden we wekelijks aandacht aan het jubileum in een speciale rubriek in onze nieuwsbrief en plaatsten we berichten over het jubileum op sociale media, hebben al onze leden een cadeautje bij Enter ontvangen en is er iedere Enter een verloting waarbij een aantal leden een leuke prijs wint. We hebben vele positieve reacties en felicitaties mogen ontvangen van onze volgers, vrijwilligers, leden en partners op sociale media en via e-mail.

Ook het komende jaar blijven we aandacht besteden aan ons jubileumjaar en hopen we het jaar feestelijk af te sluiten op de 50PlusBeurs!

‘We hebben de middelen, kennis én de mensen om hulp te bieden. We staan klaar voor de komende 25 jaar.’Daniël de Levita, directeur van SeniorWeb

3

Digitaal contact houden

Hoe blijven we in coronatijd onderling in contact en in verbinding met onze leden, vrijwilligers en medewerkers? Voor die uitdaging stonden we ook het afgelopen jaar weer, vanwege de gevolgen van de pandemie.


Recordaantal hulpvragen

De leden van SeniorWeb wisten ons ondanks alles nog goed te vinden bij computervragen. Dit resulteerde in 2021 in een record van meer dan 70.000 opgeloste hulpvragen, met als hoogtepunt 6.680 hulpvragen in de maand maart!


Online aanbod en nieuwe initiatieven

Het contact met onze vrijwilligers behouden is voor SeniorWeb uiteraard van groot belang. Daarom hebben we verschillende webinars georganiseerd, zodat we onze vrijwilligers toch op de hoogte konden blijven houden. We hebben onder andere de introductiebijeenkomsten voor nieuwe vrijwilligers, die normaliter op locatie zijn, online gegeven. En voorafgaand aan de themamaanden en Computervraagdagen organiseerden we webinars om onze vrijwilligers te informeren over de geplande activiteiten. Ook hebben we met veel leslocaties gebeld om te vragen hoe we konden helpen.

In het kader van onze themamaanden hebben we webinars georganiseerd over verschillende onderwerpen zoals online veiligheid en privacy en de cloud. Zowel leden als niet-leden konden zich hiervoor aanmelden en via de chat vragen stellen. Er was veel interesse: voor het webinar over online veiligheid en privacy meldden zich maar liefst 14.000 mensen aan!

In april hebben we onze 3.000 vrijwilligers bedankt voor hun inzet op hun jaarlijkse vrijwilligersdag. Omdat een fysiek evenement op locatie op dat moment nog steeds niet mogelijk was, werd de Ambassadeursdag dit jaar voor het eerst online georganiseerd. De vrijwilligers werden verrast met inspirerende sprekers op het gebied van digitale ontwikkelingen en muzikaal entertainment.

Ook de leslocaties waren erg initiatiefrijk en boden verschillende online activiteiten aan, zoals privélessen via Zoom, online spreekuren, interactieve webinars en digitale hulp op afstand per telefoon of beeldbellen. Het aantal leslocaties is in 2021 gegroeid naar maar liefst 450! We zijn blij dat we nu nog meer leslocaties in het land hebben waar zowel de beginnende als gevorderde computergebruiker terecht kan voor hulp en ondersteuning.

Allemaal prachtige voorbeelden van digitaal contact houden. Als de coronacrisis voorbij is, zullen de digitale mogelijkheden van belang blijven. Waarschijnlijk gaan we over op een hybride werkvorm waarin we fysiek en online contact combineren. Want fysiek contact blijft natuurlijk van wezenlijk belang, iets waar we niet zonder kunnen. Online hulp zal nooit persoonlijk contact vervangen, maar beide zullen elkaar in de toekomst steeds meer aanvullen.

4

Hulp in corona-tijd met QR-app

QR-code scannen

In juni 2021 lanceerde de overheid de CoronaCheck-app, waarmee mensen kunnen aantonen dat ze recent negatief zijn getest op corona, ervan zijn hersteld of volledig zijn gevaccineerd. Met de app kunnen mensen zelf een QR-code maken om als toegangsbewijs te gebruiken. Voor mensen die geen smartphone hebben, is er ook een papieren testbewijs. Vanaf eind september werd het toegangsbewijs verplicht in de horeca en bij evenementen.

Veel senioren wisten de SeniorWeb Leslocaties, PCHulp-vrijwilligers én de Digihulplijn in die periode te vinden met vragen over het maken van de QR-code. We merkten dat voor veel mensen de QR-code op zichzelf al een uitdaging was; veel senioren hadden nog nooit van zo’n code gehoord en wisten niet hoe dit werkte. Ook het downloaden van een app op de smartphone zorgde voor heel wat hoofdbrekens bij een deel van onze leden. En áls het dan was gelukt om de app te downloaden, de gegevens op te halen via DigiD en de QR-code aan te maken, kon het ook nog een uitdaging zijn om de code op de telefoon te laten zien zodra dat nodig was. Bij al deze nieuwe toepassingen hebben onze vrijwilligers hulp kunnen bieden via PCHulp per Telefoon of op Afstand, de Digihulplijn of in de leslocaties die open waren.

Ook de uitleg en informatie op de website bood redding. De artikelen ‘Een papieren coronatoegangsbewijs aanvragen’, ‘App CoronaCheck gebruiken’ en ‘QR-code scannen’ stonden wekenlang in de top 5 van best gelezen artikelen op de website. Daarnaast zetten we een advertentiecampagne op Facebook in om deze informatie bij nog meer mensen te laten aankomen. De reacties in de trant van ‘Wat fijn, nu kan ik ook eindelijk de CoronaCheck-app gebruiken!’ stroomden binnen.

‘We helpen ouderen digitaal actief te zijn, zodat ze in contact kunnen blijven met dierbaren en familie.’Moniek van Jaarsveld, voorzitter van SeniorWeb

5

Media-aandacht

Grote kans dat u SeniorWeb het afgelopen jaar in de media voorbij hebt zien komen. Vanwege ons 25-jarig jubileum of vanwege andere relevante digitale zaken. Ook was SeniorWeb op televisie te zien met reclamespotjes over printen en videobellen en ook op de radio waren we te horen met onze campagne.


25 jaar SeniorWeb

Begin september informeerden we de pers over ons 25-jarig bestaan. Dat werd opgepakt in diverse regionale en lokale media. De landelijke pers benaderden we in samenwerking met communicatieadviesbureau Issuemakers. Dat resulteerde in een exclusief artikel in NRC/Handelsblad. De krant sprak onder anderen met Daniël de Levita, directeur van SeniorWeb, over de corona-periode. Met name veel senioren waren in die tijd aan huis gekluisterd, waardoor velen van hen erg gemotiveerd werden om te leren videobellen. De digitale hulpmiddelen die de overheid introduceerde, zoals de CoronaMelder en de CoronaCheck-app, vormden voor veel mensen het duwtje in de rug om gebruik te leren maken van DigiD en QR-codes.

Daarnaast interviewde RTV Utrecht Saskia Hamminga-Roest, manager marketing en communicatie, NPO 5 directeur Daniël de Levita en Radio Hoeksche Waard vrijwilliger Irma Brouwers over het jubileum van SeniorWeb.

Hulp CoronaCheck-app

Bij SeniorWeb kwamen het afgelopen jaar veel vragen van senioren binnen over de CoronaCheck-app. Over het downloaden van de app, maar ook het aanmaken van de QR-code. In AD Video vertelde Saskia Hamminga-Roest over de hulp die SeniorWeb daarbij biedt.

In het AD was vrijwilliger André Rommers van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam aan het woord over de helpende hand die hij samen met zijn collega’s bood aan ouderen die moeite hadden met het krijgen van de coronapas: ‘Mensen komen soms zonder DigiD en zonder smartphone, dan heb je dus een probleem.’ Met of zonder telefoon, André en zijn collega’s zorgden voor hulp, zodat de senioren met de CoronaCheck-app of een papieren code naar huis konden.

De Volkskrant berichtte over SeniorWeb-vrijwilligers van de bibliotheek van Burgum, die zich het afgelopen jaar inzetten om uitleg te geven over QR-codes en nog veel meer digitale onderwerpen.


Zorgen over online privacy

De maand maart stond bij SeniorWeb in het teken van veilig internetten en online privacy. In een peiling onder onze leden bleek dat maar liefst 51% van de ouderen zich tegenwoordig zorgen maakt over hun online privacy. Vier op de tien ouderen wordt bovendien bang van alle nieuwsberichten over internetcriminaliteit. De meeste ouderen blijken zich hier echter niet door te laten beperken in hun internetgebruik. Het persbericht werd online opgepakt door diverse media, op de radio, op sociale media en door Plusonline.nl.


Betere omgangsvormen sociale media

In november verstuurden we een persbericht over de omgangsvormen op sociale media. Uit onderzoek door Netwerk Mediawijsheid bleek namelijk dat die te wensen over laten. Maar liefst 82% van alle Nederlanders, jong en oud, gaf aan dat ze betere omgangsvormen willen op sociale media. En ouderen stoppen zelfs met het gebruik ervan als er te veel negativiteit heerst, bleek bovendien uit onderzoek van SeniorWeb. Het persbericht werd on- en offline opgepakt door diverse media, op sociale media en door ANBO en MaxVandaag.

‘SeniorWeb en alle medewerkers en vrijwilligers, bedankt voor alle hulp en uitleg en waarschuwingen. Mijn vertrouwen hebben jullie.’Een lid van SeniorWeb

6

Optimalisering sociale media

SeniorWeb is actief op een breed palet aan sociale media: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Google Mijn Bedrijf en YouTube. In februari 2021 voegden we Pinterest aan dat rijtje toe.


Eenduidige uitstraling

We hebben een aantal verbeteringen doorgevoerd om onze -uitingen op social media verder te professionaliseren. Daardoor hebben we nog meer een eenduidige uitstraling op alle kanalen. Bovendien heeft dit geleid tot een betere samenhang tussen de verschillende uitingen op de kanalen.


Pinterest: een geval apart

In tegenstelling tot de andere sociale media-kanalen is Pinterest een visuele zoekmachine, waar mensen zoeken naar inspiratie en mooie plaatjes. Misschien niet een voor de hand liggend platform voor een organisatie als SeniorWeb. Toch zijn we in februari gestart met ons eigen Pinterest-account, omdat we zagen dat er al veel content van SeniorWeb ‘gepind’ werd door Pinterest-gebruikers. Via Pinterest werd onze website dus al duizenden keren bezocht zonder dat we zelf informatie op dit kanaal plaatsten. Op dit moment zetten we Pinterest vooral in om content van onze themamaanden onder de aandacht te brengen en om andere populaire informatie te delen. In 2022 blijven we nauwkeurig volgen hoe we op Pinterest worden gevolgd en actief informatie ‘pinnen’ om onze doelgroep ook daar te bedienen.


Laagdrempelig en toegankelijk

Uit reacties van onze volgers op de sociale media blijkt telkens weer dat de informatie van SeniorWeb als zeer toegankelijk wordt ervaren. Mensen bedanken SeniorWeb regelmatig voor de stap-voor-stapuitleg en duidelijke informatie. Op Twitter zien we regelmatig (jongere) mensen gekscherend opmerken dat ze na een Google-zoekactie bij SeniorWeb uitkomen voor het antwoord op hun computervraag. Wij omarmen onze naam van harte en reageren met een vrolijk: ‘Onze informatie is voor iedereen, oud én jong!’.

7

Feiten en cijfers 2021

8

Vooruitkijken met Daniël de Levita

2021 stond deels in het teken van ons jubileumjaar. De brede kennis die we de afgelopen 25 jaar hebben opgebouwd, zetten we in om onze missie de komende jaren verder uit te dragen. Daarvoor hebben we een drietal speerpunten vastgesteld om te bepalen waar we naartoe willen.


Diversiteit & inclusiviteit

870.000 deelnemers hebben inmiddels onze computerlessen, workshops en individuele lessen bijgewoond en miljoenen mensen hebben we verder geholpen met onze PCHulp en informatie. In de groeiende 67+ doelgroep zien we echter kansen om nog meer mensen te bereiken. We streven ernaar om diverser en inclusiever te worden en een betere afspiegeling te worden van de samenleving. Onze ambitie is om iedereen binnen de doelgroep senioren te bereiken en er ook te zijn voor mensen met bijvoorbeeld een migratieachtergrond, een beperking of een laag niveau van geletterdheid. We zien we een kloof ontstaan tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in een maatschappij die steeds digitaler wordt. Wij willen dat iedereen mee kan blijven doen!


Mogelijkheden SeniorWeb Europa

Voor veel ouderen gaat de digitalisering (veel) te snel, zij ervaren dit mogelijk als bedreigend of vervreemdend. Dat speelt uiteraard niet alleen voor Nederlandse senioren. We zien dan ook kansen om te kijken of SeniorWeb ook in andere landen van de Europese Unie toegevoegde waarde kan bieden. In België hebben we al een samenwerking met een aantal Vlaamse organisaties. Daarom gaan we 2022 gebruiken om de mogelijkheden voor SeniorWeb in Europa te onderzoeken.


Samenwerkingspartners

Om deze ambities te realiseren, gaan we gestructureerd op zoek naar nog meer relevante partners om mee samen te werken. Zodat zij ons kunnen helpen met het realiseren van meer bereik in de 67+ doelgroep en een grotere naamsbekendheid, het vergroten van onze (kennis over) diversiteit en inclusiviteit en om onze mogelijkheden buiten Nederland te verkennen.


Deskundigheidsbevordering

Om ervoor te zorgen dat we mee kunnen gaan met de digitale ontwikkelingen, is deskundigheid van onze vrijwilligers en medewerkers van groot belang. We vinden het belangrijk dat zij open staan voor leren en ontwikkelen en gaan daar de komende tijd nog meer aandacht aan besteden. Zo kunnen wij onze leden de benodigde kwaliteit blijven bieden!

We hebben tijdens de coronaperiode laten zien dat we goed in staat zijn om toe te passen waar we in geloven. Namelijk dat de digitale samenleving een onmisbaar onderdeel is van, en een verrijking biedt voor, het dagelijks leven van senioren. We staan klaar om in de komende 25 jaar onze ambities waar te maken, samen met onze vrijwilligers en medewerkers. We weten dat we op de goede weg zijn en zien dat ook terug in de waardering van onze leden, die jaarlijks toeneemt. Een mooier compliment kunnen we niet krijgen!

9

De organisatie

SeniorWeb heeft een ledenraad, een bestuur, 38 medewerkers op het verenigingsbureau in Utrecht (32 fte) en circa 2.800 vrijwilligers in het hele land. De organisatie staat onder leiding van Daniël de Levita, directeur. Lees meer over onze organisatie op onze website of bekijk de infographic.

Ledenraad

De SeniorWeb-ledenraad bestaat uit 35 leden uit alle provincies en wordt door en uit de leden van SeniorWeb gekozen. De huidige ledenraad is actief tot en met 31 december 2022.

Landelijk bestuur

Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging en bestaat uit minimaal vijf en maximaal zeven personen. In 2021 is het bestuur als volgt samengesteld:

  • Mw. M. van Jaarsveld | Voorzitter
  • Dhr. E.D. Rentema | Vice-voorzitter
  • Dhr. L. Bracke | Secretaris
  • Dhr. N. Medema | Penningmeester
  • Mw. B. Felstau | Lid
  • Dhr. H.J. van den Herik | Lid

Vrijwilligers

Zo'n 2.800 actieve vrijwilligers zetten zich op lokaal, regionaal en landelijk niveau in voor SeniorWeb. Zij geven les over allerlei digitale onderwerpen in de 450 leslocaties, beantwoorden computer- en internetvragen bij PCHulp of ondersteunen SeniorWeb-leden via Leren aan Huis en de online cursussen.

Ingrid Kock (Manager PCHulp en Leslocaties) en vrijwilligers Eduard de Vin, WillyAn Hillebrand en Gerard Verkade tijdens de online Ambassadeursdag
Contact
SeniorWeb Postbus 222 3500 AE Utrecht
030 276 99 45 030 276 99 45 info@seniorweb.nl www.seniorweb.nl
Vormgeving & realisatie
Vincent Schouten InfographicsLab
Teksten
Sandra Vollema Hanneke de Zeeuw
Eindredactie
Bas Tielens
Fotografie
Allard Willemse Ivar Pel Bart van der Putten SeniorWeb